Melk, vlees of aardappels: het grote publiek wist de afgelopen zomer de Twirre Streekmarkt in Dokkum goed te vinden. De organisatie organiseerde vier keer een streekmarkt en merkt dat lokale producten steeds populairder worden, mogelijk dat de inflatie daar ook een rol in speelt.
“Iedereen weet dat de prijzen van transport door de hoge diesel- en energiekosten enorm omhoog zijn gegaan”, vertelt vrijwilliger Lenie Lap van de Twirre Streekmarkt. “Als er al prijsverschillen zijn met spullen in de supermarkt, dan zijn die verschillen nu kleiner aan het worden.”
Streekmarkt Twirre steeds populairder
Marktlui op de markt delen die mening. “Die verschillen worden steeds kleiner”, legt Erik Boven uit. Hij staat zaterdag op de Twirre Streekmarkt met zuivel, ijs, vlees en groente. “Ik denk zelf ook dat het lekkerder is. Lokale producten kunnen duurder zijn omdat er minder massa wordt gemaakt en er veel arbeid in zit. Wij proberen het echter beschikbaar te maken voor iedereen door de prijzen laag te houden.”
Agrarisch natuurbeheer
Het doel van de streekmarkt is om boeren en producenten de kans te geven om regionale producten rechtstreeks aan te bieden aan de consument. De organisatie werkt dus met boeren, maar ook met tuinders en particulieren.
Het idee is ontstaan vanuit de werkgroep Twirre. Daarin zitten burgers die samenwerken met collectief Waadrâne, een initiatief fan 150 boeren die agrarisch natuurbeheer in hun bedrijfsvoering toepassen.
De streekmarkt in Dokkum© Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Het was een druke zomer voor de verkopers. Op de Twirre Streekmarkt stonden zaterdag veertien kramen. Duidelijk mag zijn dat streekproducten een stuk duurzamer zijn dan bij een grote supermarkt, vinden de verkopers. “Al die grootschalige handel geeft problemen”, zegt imker Peer Zaal. “Dat wij daar op deze manier wat aan kunnen doen door lokaal te verkopen werkt heel mooi.”
“Het scheelt gewoon heel veel, als je het van ver haalt, dat is niet goed voor de natuur. Dit is veel mooier, het komt uit de buurt”, vertelt Christiaan Groen. Hij is visbakker. “Schar is een heel puur product. Gewoon vis, we doen er alleen zout op en dat bakken we.”